OVER ONS

Bach in Monnickendam

Bach in Monnickendam is de professionele concertserie van Waterland. Sinds 2004 organiseren dirigent Maria van Nieukerken en organist Wim Dijkstra jaarlijks vier of vijf concerten rond de muziek van Johann Sebastian Bach in de Grote Kerk in Monnickendam. Tijdens ieder concert klinkt een cantate van Bach, muziek op een van de monumentale orgels van de kerk, a capella koormuziek en instrumentale kamermuziek. Componist Gustavo Trujillo leidt ieder concert in met een toelichting op de muziek waarbij kamerkoor PA’dam en het Nicolaas Consort live voorbeelden zingen en spelen.

Wat maakt ons zo bijzonder?

De zangers van PA’dam en de instrumentalisten van het Nicolaas Consort zijn allemaal professionele musici met een grote affiniteit voor de muziek van Bach. De concerten zijn zeer afwisselend en laagdrempelig. De duur is beperkt tot ongeveer een uur en de toegangsprijs is laag. De aansprekende toelichtingen van Gustavo Trujillo maken kenners en leken stap voor stap vertrouwd met de muziek van Bach. De Grote Kerk van Monnickendam is met zijn monumentale grootte, imposante uiterlijk en prachtige orgels een perfecte concertlocatie. De uitvoering van de cantates sluit aan bij de praktijk in de tijd van Bach: na een gedegen studie van de noten thuis komen de musici voorafgaand aan het concert bijeen om in één intensieve repetitie onder leiding van Maria van Nieukerken de muziek te repeteren.

Maria van Nieukerken

Maria van Nieukerken is dirigent & artistiek leider van het professionele kamerkoor PA’dam, Toonkunst Rotterdam en Kamerkoor Toonkunst Rotterdam. Ze is regelmatig jurylid tijdens internationale koor- en compositiewedstrijden, o.a. bij internationaal korenfestival Tonen2000, de European Award for Choral Composers en de International Competition for Young Choral Conductors in Italie. Van 2001- 2012 was Maria dirigent van het Nederlands Studenten Kamerkoor. In 2015 leidt Maria enkele masterclasses, in samenwerking met leden van Calefax en dirigent Louis Buskens. Ook neemt ze met PA’dam een CD op van ‘PA’dam zingt(!)Bachs Goldbergvariaties’. In 2016 zal ze o.m. optreden als workshopleider bij het internationale korenfestival America Cantat en als gastdirigent bij Cappella Amsterdam. Maria verzorgt uiteenlopende workshops voor zangers, koren en dirigenten. Onder de naam OPMaat geeft tevens ze trainingen voor bedrijven over leiderschap en groepsdynamiek. Zie verder www.mariavannieukerken.com.

Wim Dijkstra

Wim Dijkstra studeerde orgel en kerkmuziek aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Hans van Nieuwkoop en koordirectie aan het Rotterdams Conservatorium bij Barend Schuurman. Als organist van de Grote of Sint Nicolaaskerk te Monnickendam is hij de vaste bespeler van het monumentale Gerstenhauerorgel (1780). Wim Dijkstra heeft een uitgebreide concertpraktijk als solist, begeleider en continuo-speler. Zijn repertoire omvat werken uit alle periodes van de muziekgeschiedenis. Hij maakte cd-opnames van het volledige Wohltemperierte Klavier van Bach op het Garrelsorgel (1742) van de Nicolaaskerk in Purmerend en het Müllerorgel (1734) van de Waalse Kerk in Amsterdam. Als dirigent voerde hij verschillende opera’s uit, waaronder Carmen in 2014 in de Stadsschouwburg in Haarlem, Cavalleria Rusticana in 2015 in de Pieterskerk in Leiden en Nabucco in de Stadsgehoorzaal in Leiden. Zie verder www.wimdijkstra.nl.

Gustavo Trujillo

Gustavo A. Trujillo werd geboren in Tenerife, Canarische Eilanden. Hij studeerde klarinet aan het Conservatorio Superior de Música de Santa Cruz de Tenerife, voordat hij in 1993 naar Nederland verhuisde. Aan de conservatoria van Amsterdam en Rotterdam studeerde hij compositie (o.a. bij Daan Manneke en Klaas de Vries) en Theorie der Muziek. Ook volgde hij verschillende masterclasses, cursussen (o.a. bij L. Andriessen, K.H. Stockhausen, R. Reina, I. Seka en L. Balada) en workshops over Indiaas, Afrikaanse, Turkse en Spaanse volks- en kunstmuziek. Zijn muzikale productie, gekenmerkt door een sterke invloed van (Canarische) volksmuziek, bestaat uit werken voor de meest uiteenlopende bezettingen, met een zekere nadruk op vocale middelen. Gustavo A. Trujillo is werkzaam als freelance componist en zanger, en als docent muziektheorie verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam.

PA’dam

Kamerkoor PA'dam is opgericht in 1998 en bestaat uit zelfstandige en ambitieuze, professionele zangers. De vocale solisten die te horen zijn tijdens de concerten zijn afkomstig uit het koor. PA’dam heeft een grote diversiteit aan producties op zijn naam gezet. Van Bach tot Schönberg, van oude Italiaanse madrigalen tot rockmuziek, van monumentale stukken van Poulenc en Messiaen tot stemmige en swingende kerstprogramma's. Het koor zoekt bovendien regelmatig samenwerking op met andere kunstdisciplines en andere organisaties. In 2012 trad PA’dam op bij het televisieprogramma De Wereld Draait Door met een nieuwe compositie van Merlijn Twaalfhoven. In 2013/2014 trad PA’dam tweemaal op in ‘BOOM!Amsterdam is een Opera’ - in opdracht van De Nederlandse Opera - en nam CD’s op met de Duitse metalband Xandria en de Nederlandse formatie Epica. In april 2014 trad PA’dam op in het televisieprogramma Pauw & Witteman en in mei 2014 presenteert PA’dam samen met het Metropole Orkest een nieuwe Games in Concert in Koninklijke Theater Carré. In het najaar van 2017 is een CD uitgebracht met de gezongen Goldbergvariaties in een bewerking van Gustavo Trujillo. Zie verder www.padam.nu.

Nicolaasconsort

Het Nicolaasconsort is het vaste instrumentale ensemble van Bach in Monnickendam. Het bestaat uit professionele musici afkomstig uit tal van landelijke, professionele ensembles en orkesten. Naast ervaren instrumentalisten maken regelmatig jonge, ambitieuze musici, soms in de laatste fase van hun conservatoriumstudie, deel uit van het ensemble. De musici hebben grote affiniteit met de muziek van Bach. Tijdens de concerten zijn de spelers van het Nicolaasconsort ook solistisch te horen in sonates, concerten en andere instrumentale composities uit de barok en andere stijlperiodes.

Reacties zijn gesloten.