PROGRAMMA

Als u regelmatig geïnformeerd wilt worden over het nieuwste programma, stuur dan een verzoek hiervoor naar info@bachinmonnickendam.nl. U krijgt dan telkens 2- 3 weken van te voren een nieuwsbrief.

Programma 2023

Voor een gedetailleerde beschrijving van het eerstkomende programma verwijzen we u graag nar de Homepagina.

 

Zondag 16 april 2023

Cantate 158: Der Friede sei mit dit                                     J.S.Bach

Christ lag in Todesbanden                                                  F. Tunder

Abendlied                                                                           J.G. Rheinberger

Uitvoerenden: kamerkoor PA'dam en het Nicolaas Consort o.l.v. Maria van Nieukerken, Wim Dijkstra, orgel
Aanvang concert: 16.00 uur
Inleiding op het concert door Gustavo Trujillo: 15.45 uur
Entree: volwassenen €15,00, kinderen €1,00

 

Maandag 29 mei 2023 (Tweede Pinksterdag)

Cantate 26: Ach wie fluchtig, ach wie nichtig                         J.S. Bach

Due Madrigali                                                                    H. Andriessen

Premier Choral                                                                   H. Andriessen

Uitvoerenden: kamerkoor PA'dam en het Nicolaas Consort o.l.v. Maria van Nieukerken, Wim Dijkstra, orgel
Aanvang concert: 16.00 uur
Inleiding op het concert door Gustavo Trujillo: 15.45 uur
Entree: volwassenen €15,00, kinderen €1,00

 

Zondag 25 juni 2023

Cantate 82: Ich habe genug                                                     J.S. Bach

Franse suite IV                                                                         J.S. Bach

Nisi Dominus                                                                          A. Vivaldi

Uitvoerenden: kamerkoor PA'dam en het Nicolaas Consort o.l.v. Maria van Nieukerken, Wim Dijkstra, orgel
Aanvang concert: 16.00 uur
Inleiding op het concert door Gustavo Trujillo: 15.45 uur
Entree: volwassenen €15,00, kinderen €1,00

 

Friends concert: 17 september 2023

Aan dit concert worden de professionele zangers van PA'dam aangevuld met een veertig-koppig koor van zeer geoefende amateur uit het hele land. De werving hiervoor start binnenkort. De muziek dient thuis zelfstandig te worden ingestudeerd. In de weken voorafgaand aan het concert zijn twee repetities o.l.v. Maria van Nieukerke en Wim Dijkstra. U kunt zich aanmelden hiervoor bij de secretaris: Marten Horjus, horjus4@gmail.com. De prijs voor deelname moet nog worden vastgesteld. Eerder lag die op 40 euro. Zie onder aan deze pagina de (lovende) nabesprekingen van eerdere Friends concerten. Een absolute aanrader dus. Nadere berichten volgen op deze website of per mail aan degenen die zich voor eerdere concerten hebben aangemeld.

J.S.Bach Cantate 76 Die Himmel erzählen die Ehre Gottes

F.Mendelssohn Der dreiundvierzigste Psalm

 

Herdenkingsconcert Slag op de Zuiderzee!

zondag 29 oktober 2023
16.00u Grote Kerk, Monnickendam

Op 11 oktober 1573 vochten de watergeuzen tegen de Spanjaarden tijdens de Slag op de Zuiderzee. De slag was onderdeel van de Tachtigjarige Oorlog, waarin de Nederlanden streden om zelfbeschikkingsrecht en de daarmee samenhangende godsdienstvrijheid. Dit jaar wordt de slag in Noord-Holland uitgebreid herdacht. Bach in Monnickendam organiseert een speciaal herdenkingsconcert rondom de thema’s van de strijd: het water, het gevecht, katholiek versus protestant, Spanje en Nederland en de roep om vrede.

Het orgel van de Grote Kerk stamt voor een belangrijk deel uit de zestiende eeuw. Terwijl Cornelis Dirkzoon, de burgermeester van Monnickendam, de vloot van de watergeuzen aanvoerde in het gevecht met de soldaten van Alva, werd de lucht door dezelfde orgelpijpen geblazen die ook tijdens dit concert zullen klinken. Het programma begint dus met het orgel:
Wim Dijkstra speelt Batalha, de nabootsing van strijd op muziek gezet door Pedro de Araujo.

De vete tussen de Spanjaarden en de watergeuzen was een strijd tussen katholieken en protestanten. De grote, Spaanse, katholieke componist van de zestiende eeuw was Tomás Luis de Victoria. Kamerkoor PA’dam zingt onder leiding van Maria van Nieukerken het Agnus Dei uit zijn Misa O quam gloriosum: Lam van God, dat wegdraagt de zonden der wereld, geef ons de vrede!

Jan Pieterszoon Sweelinck is de beroemdste componist van de Noordelijke Nederlanden. Hij werd geboren in 1561 was het grootste deel van zijn leven organist van de Oude Kerk in Amsterdam. Van zijn hand klinkt de Pavana hispanica, de langzame dans met de Spaanse oorsprong.

Heel andere Spaanse muziek spelen drie blazers van het Nicolaas Consort, de Danza española van Enrique Granados. Deze componist overleed tijdens een andere oorlog op zee. In 1916 werd het schip waarop hij voer van Frankrijk naar New York getorpedeerd door eenDuitse onderzeeër.

Als reactie op die Eerste Wereldoorlog componeerde Ravel zijn Trois Chansons, waarvan PA’dam de tweede zal zingen: Trois beaux oiseaux du paradis. Een meisje zingt over haar geliefde die soldaat is in de oorlog. Zij voelt haar hart verkillen wanneer drie vogels haar zijn dood aankondigen.

Water Music van George Frederic Handel kan vanwege de titel alleen al op dit concert niet ontbreken. Het Nicolaas Consort speelt de verzameling dansen die samen de derde Suite vormen.

Du Friedefürst, Herr Jesu Christ is het protestantse kerklied voor tijden van oorlog: niemand kan ons verlossen van oorlog dan jij, vredevorst. Dietrich Buxtehude schreef een werk voor orkest en drie zangers op de drie coupletten van dit lied. Oorspronkelijk klonk het tijdens zijn zogenaamde Abendmusiken, concerten op de zondagmiddag in het zeventiende-eeuwse Lübeck. Deze zondagmiddag klinkt zijn muziek in Monnickendam.

Het concert wordt afgesloten met een Bachcantate op hetzelfde kerklied: Du Friedefürst, Herr Jesu Christ. De cantate eindigt met een koraal: O God, jij weet welke wreedheden de vijanden in hun woede begaan. Welaan, strekt je hand uit naar een verward, geplaagd land.Die hand kan de macht van de vijanden breken en ons blijvende vrede brengen. Zo verschuiven we binnen het concert de aandacht van de strijd naar de vrede.

Programma overzicht

Pedro de Araujo Batalha de sexto Tom
Tomàs Luis de de Victoria uit Misa O quam gloriosum: Agnus Dei
Jan Pieterszoon Sweelinck Pavana hispanica
Enrique Granados Danza española: Oriental
Maurice Ravel Trois beaux oiseaux du Paradis
Dietrich Buxtehude Du Friedefürst, Herr Jesu Christ BuxWV 21
George Frederic Handel uit Water Music: Suite 3
Johann Sebastian Bach Cantate 116 Du Friedefürst, Herr Jesu Christ
Uitvoerenden
Kamerkoor PA’dam en Nicolaas Consort o.l.v. Maria van Nieukerken
Wim Dijkstra, orgel
Bezetting (totaal 24 musici)
PA’dam: 3 sopranen, 3 alten, 3 tenoren, 3 bassen, in totaal 12 zangers
Nicolaas Consort: 6 strijkers (2 violen, 2 altviolen, cello, contrabas), 4 blazers (fluit, 2 hobo’s,
fagot), orgel, in totaal 11 instrumentalisten
Dirigent
Een terugblik op de afgelopen concerten: reacties van deelnemers en luisteraars.

18 september 2022: Friends-concert, 'Missa Criolla' en Bach motet 'Lobet den Herrn' bwv 230.

Het concert op 18 september was een groot succes. Een kerk vol publiek dat na afloop tal van enthousiaste reacties gaf: de afwisseling tussen het motet van Bach en de Missa Criollos, de interactieve presentatie van los Criollos (een liedje instuderen), het uitstekende koor, de tot tranen roerende aria's. Menigeen vroeg wanneer het volgende concert is.

 

Zondag 15 mei 2022, Luthers concert met Friends. een nabeschouwing

Op 15 mei aanstaande pakte stichting Bach in Monnickendam flink uit met een Friendsconcert. Zangers uit heel het land, waaronder 42 Friends, zongen mee in de prachtige cantate 227 Jesu, meine Freude van J.S. Bach. Voorts stond ook Selig Sind die Toten van Heinrich Schutz op het programma waardoor het geheel een uitgesproken Luthers karakter droeg.
De koorstukken werden afgewisseld met dansante cellomuziek van Angela Stevenson en indrukwekkend orgelspel door Wim Dijkstra op het grote Gerstenhauerorgel.

De reacties (van deelnemers in dit geval) waren lovend. Een bloemlezing.

- Echt onder de indruk van de professionaliteit van zangers, muzikanten en dirigente!

- Mijn 9 gasten waren echt onder de indruk en het inleidende praatje werd zeer gewaardeerd.

- Ik vond het ronduit geweldig.

- Maria van Nieukerken is precies mijn dertigste dirigent. Wat een topper en wat een genot zoals ze gerichte en scherpe interventies steeds wist te verpakken in ontspannende humor. En wat een energetische expressie.

- Ik kan alleen maar zeggen dat ik dit een fantastische muzikale ervaring vond. En doe heel graag een volgende keer weer mee.

 

 

 

 

Reacties zijn gesloten.